TINY HOUSE BOUWEN


VAN IDEE TOT UITVOERING


Tiny House Demo model
Tiny House Demo model

Het begon allemaal met een idee.. tja, wat niet. Maar veel ideën blijven bij een idee. In dit geval pakte het anders uit! We nemen je graag even mee.

 

Een jaartje van veel onderzoek doen naar Tiny Houses in de breedste zin van het woord, zorgde ervoor dat Jenneke het idee kreeg om die te gaan bouwen en aan te bieden.  Aanbieden kan ze wel maar bouwen niet ;-).

 

En dat was wel een belangrijk punt, want als er gebouwd gaat worden, moet het wel goed gebouwd worden. Hoogwaardige bouw. Jenneke kon maar één iemand bedenken die ze kende, vertrouwde, de bouwruimte en vooral de bouwkennis heeft. Broer Kasper van Kasper Bouw.

 

Het bezitten van een Tiny House bleek een eerdere onuitgesproken wens van vader Cees en zo ontstond de mogelijkheid dat Cees zelf een Tiny House ging bouwen die vervolgens kan dienen als demo-model voor meerdere tiny houses. 

 

Zo geschiede. Cees bouwde dit Tiny House in samenspraak met o.a. Kasper en Jenneke waardoor er nu dit prachtige huis staat. We nemen je graag mee in het bouwproces. Natuurlijk geven we niet alle details weg, maar zo krijg je een prachtig beeld van de vele stappen.


COMPACT - COMPLEET - COMFORTABEL WONEN

Tiny House bouwen die ruim aanvoelt
Tiny House bouwen die ruim aanvoelt

Al gauw waren we er over uit dat we een volwaardige woning wilden bouwen.

 

Maar dat is nog niet alles, want uiteraard streven we naar milieuvriendelijk wonen, betaalbaar wonen, mogelijkheden om geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend te leven en uiteraard zijn de Tiny Houses verplaatsbaar. 

 

Een Tiny House bouwen met als doel een volwaardig wooncomfort voor lange termijn... dat werd onze missie! En daarmee begon het proces van tekenen, berekenen, opbouwen en afbouwen. De eigen hoge woonwensen van Cees werden gebruikt om keuzes te maken. 

 

Hier een impressie van de stappen die we genomen hebben. Iedere stap nam één of meerder keuzes met zich mee en iedere keer kozen we voor de beste optie die er was om wooncomfort hoog te houden met bewuste materiaalkeuze.

 

 

Een huis voor het leven! Een huis dat vriendelijk is voor het milieu! Een huis waar je in wonen wilt!


Ontwerp Tiny House

Voordat er ook maar een spijker geslagen wordt, is er eerst veel tijd en aandacht nodig voor het ontwerp. Zowel van het onderstel, de basis, als van de woning.

 

De constructie van het onderstel is een belangrijk onderdeel van het huis. De staalconstructie is dan ook berekend door een constructeur.

 

Een stel vliegtuigwielen kunnen flink wat gewicht dragen i.c.m. de stalen constructie door Cees vervaardigd. Dat wordt de solide basis voor het Tiny House!


Tiny House opbouwen

Na al het werk omtrent berekeningen en ontwerp en het laswerk van de constructie, kan er eindelijk opgebouwd worden. In deze fase merkten we al gauw dat het formaat een ruime oppervlakte heeft, vooral toen de vloer eenmaal opgebouwd was en vlak lag. Het moment dat de eerste wand/geraamte de hoogte in gehesen werd, was ook echt even een hoogtepunt.

Op de vloer tekende Cees de afmetingen van de verschillende ruimtes af. Zo konden we, bij wijze van spreken, door het huis heen lopen en voelen of de ruimtes ruim genoeg waren of dat er nog verbeterpunten waren.


Houtskeletbouw Tiny House

En dan wordt langzaam zichtbaar hoe het tiny huis zijn vorm krijgt. Het geraamte en de prachtige dakspanten worden geplaatst en worden de wanden van binnen bekleed. Prachtig!


Wanden isoleren

Tijdens het ontwerpproces en bouwproces kom je voor veel keuzes te staan. Welke materialen gebruik je en waar let je op bij de keuze van de materialen. Net als bij de bouw van een 'gewone' woning, waar je ook al die keuzes moet maken. 

 

We hielden daarin steeds onze missie voor ogen: volwaardig wooncomfort voor lange termijn.

Nou, met dat wooncomfort komt het goed met volledig geïsoleerde dak, vloer en gevelwanden.


Onzichtbaar maar zo belangrijk

Veel tijd, aandacht en ontwikkeling zit in het vooruit denken. Want als de wanden eenmaal helemaal afgewerkt zijn, dan is het niet meer zo gemakkelijk om essentiële onderdelen te wijzigen zoals stroomvoorzieningen. Daarom is het zo belangrijk om bij het ontwerp goed na te denken over de stroom- en watervoorzieningen en leidingen geplaatst moeten worden. 


Exterieur hoogtepunten

En dan is eindelijk het moment aangebroken dat de kozijnen binnen gekomen zijn en geplaatst kunnen en de waterdichte en damp-open folie verstopt gaat worden onder een mooie gevelbekleding.

 

Een prachtig afwerkingsdetail is de luchtwateropvang als een verstopte dakgoot.


Tiny House on the move

Uiteindelijk zijn de laatste afwerkingsdetails ook gedaan en is het huis waterdicht en kan het naar buiten! Daar maakten we een compilatie filmpje van zodat je mee kan genieten van dat mooie moment.


Interieur

Nu kan Cees verder met het afwerken van het interieur... Iets met honderd plankjes resthout die geschilderd zijn en aan het plafond geschoten worden en met het leggen van de vloerverwarming, vloerafwerking, schilderwerk enz.

 


 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, dan kunt u zich heel gemakkelijk aanmelden door uw emailadres in het contactformulier achter te laten. 

 

U krijgt dan een update zodra we het demo model lanceren.

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.